Klik om zoom mogelijk te
loading...
We hebben er geen resultaten gevonden
Bekijken Roadmap Satelliet Hybrid Terrein Mijn locatie Volledig scherm Vorige Volgende
Geavanceerd Zoeken
Uw zoekresultaten

Werkwijze

Wat komt er kijken bij het hergebruiken van bruggen? Wat zijn de stappen die je moet nemen? En hoe kan de Nationale Bruggenbank je daarbij helpen?

In onze handreiking vind je uitgebreide informatie over het hergebruik van bruggen en brugonderdelen. Hierin vind je uitleg wat er komt kijken bij hergebruik van bruggen, zowel op basis van een bug die vrijkomt, als voor de bouw van een nieuwe brug en het toekomstig hergebruik ervan.

Hergebruiken op een nieuwe plek

Soms voldoet een brug niet meer in zijn huidige functie, omdat het einde levensduur met de bestaande belasting is bereikt of omdat de functie ervan verandert. Bijvoorbeeld wanneer een kanaal wordt verbreed of een extra rijstrook nodig is. Dat betekent niet dat deze brug op een andere plek ook niet meer voldoet. In een nieuwe context kan een dergelijke brug misschien nog jaren mee, ofwel in dezelfde functie ofwel met een lichtere belasting. Dat geldt bijvoorbeeld voor een brug uit het hoofdwegennet die in het onderliggende wegennet veel minder wordt belast. Daarom is een brug zomaar afschrijven zonde. En: de bijdrage die we hiermee kunnen leveren aan klimaatdoelen is groot. Niet alleen omdat we daardoor veel minder primaire grondstoffen hoeven te gebruiken, ook de reductie op CO2-impact is significant.

Het proces: brug hergebruiken

Hergebruik van bruggen komt voort uit de beleidsmatige duurzaamheidsdoelstellingen, zoals circulair bouwen en het terugdringen van primair grondstoffengebruik. Van belang is dat deze doelen als beleidsmatige opdracht worden meegegeven in projecten waarin bruggen vrijkomen of waarin een brug nodig is. Er is dan een opdracht voor het uitvoeren van bijvoorbeeld een verkenning naar mogelijkheden tot hergebruik van de vrijkomende brug of een opdracht om eerst te zoeken naar reeds beschikbare bruggen om op basis daarvan een nieuwe brug te bouwen. Wanneer dat niet lukt, ga je over op een nieuw ontwerp, dat bij voorkeur toekomstbestendig en demontabel is. Onder Aanbod vind je alle bruggen die op dit moment of in de nabije toekomst beschikbaar zijn voor hergebruik.

Kun je onder Aanbod geen passende brug voor je vraag vinden? Onder Zoekopdracht bieden we je de mogelijkheid om op de website van de Nationale Bruggenbank een zoekopdracht te plaatsen.

Het proces: brug aanbieden

Heb je zelf een brug of brugonderdelen in de aanbieding, die geschikt zijn voor hergebruik? Dan kun je je brug of onderdeel onder Brug (onderdeel) aanbieden aanmelden. Wij nemen dan contact met je op om door te spreken hoe de brug of het onderdeel op de website komt.

Vergelijken